De Geschiedenis Herrijst!

ende Vermaeck.

! ! Deze pagina is pas opgezet en wordt natuurlijk verder uitgebreid ! !

Op deze pagina zie je informatie over verschillende (vroeg)middeleeuwse spellen.
Wat deden onze voorouders als ze tijd over hadden.

Spelletjes van:

- Franken, Friezen en Vikingen

- Normandiërs

- Tempeliers

- Border reivers

- VOC scheepslui


Spellen van Franken, Friezen en Vikingen (A.D. 700-1000)

Dobbelen
Het Molenspel
Nhafltafl
Bikkelen

-
Dobbelstenen (2 of meer personen)

Natuurlijk het dobbelen. Het spelen en veel vaker het gokken om bezittingen met dobbelstenen is bijna net zo oud als de mensheid. Dobbelstenen waren er van verschillende materialen. Been, gewei, ivoor en hout. Niet alle dobbelstenen waren van het model wat we nu kennen en gebruiken. Een mooie gelijkmatige dobbelsteen met zes vlakken en op elk vlak een 1 tot 6 puntjes. Maar er waren ook langwerpige dobbelstenen met maar vier zijden.

(terug naar boven)

-
Bikkelen (2 of meer personen)

De algemene spelregels van het bikkelen zijn dat de spelers, de meestal vijf, bikkels moet rapen op een afgesproken manier. Dit moet gebeuren terwijl een werpbikkel in de lucht zweeft. Voordat deze op de grond valt, moet de speler de bikkels rapen en met dezelfde hand de werpbikkel opvangen. Alle handelingen gebeuren met één hand. Bikkelen is een behendigheidsspel, waarbij het vooral op snelheid aankomt.
Het wordt veelal gespeeld op de volgende manier. Gooi de werpbikkel niet boven je schouder uit en pak één bikkel van de vloer of tafel en vang de werpbikkel. Ruim zo ook de overige drie bikkels op. Vervolgens moet je bij de volgende worp twee bikkels rapen (en dan nogmaals om op te ruimen). Daarna drie (plus één om op te ruimen). En als laatste proef alle vier de bikkels in één keer rapen. Wie dit het eerst bereikt, heeft gewonnen.

(terug naar boven)

-
Het Molenspel (2 personen)


Het molenspel is een eenvoudig bord met lijnen waarop de hoekpunten of waar de lijnen elkaar kruizen een speelstuk geplaatst wordt. Tijdens het plaatsen van de stukken, of nadat alle stukken zijn geplaatst, moet elke speler proberen drie eigen speelstukken op één lijn te krijgen. Met drie op een rij mag je een stuk van je tegenstander wegnemen.. een voorbeeld van het molenspel

(terug naar boven)

-
Hnefatafl (2 personen)


Hnefatafl met glazen speelstukken en een tinnen koning Hnefatafl betekent ook wel koningstafel. Het is een spel dat in verschillende varianten is teruggevonden. Het bord lijkt op een schaakspel en is gevonden met verschillende vlakverdelingen. 7x7, 9x9, 11x11 en 13x13. Altijd een oneven aantal vlakken. Om dit spel te leren, kan je het beste de 9x9 variant spelen. Het bord kent 5 koningsvelden, waarop alleen de koning mag staan. Op elk hoekpunt van het bord en in het midden is zo'n veld te vinden. Het spel begint met de koning in het midden met zijn manschappen om hem heen. De vijand staat opgesteld in het midden langs elke zijkant van het bord.
De bedoeling van het spel is dat de koning op één van de hoekpunten komt en zo het spel wint. De vijand zal proberen de koning van vier zijden in te sluiten om op die manier te winnen. Alle stukken bewegen zoals de toren bij schaak, ofwel in rechte lijnen en niet verder dan een ander stuk of de zijkant van het bord. De soldaten van de koning en ook die van de vijand mogen niet stilstaan op één van de koningsvelden. Soldaten worden zowel door de koningsmanschappen als door de vijand geslagen door ze in te sluiten van twee kanten.  Hnefatafl met tinnen en bronzen speelstukken

(terug naar boven)


Normandiërs (A.D. 1000-1100)

Schaken
Dobbelen

-
Schaken

Het schaakspel zoals wij tegenwoordig allemaal kennen is al erg oud. De spelregels zijn in al die eeuwen niet eens zo eg veranderd, althans daar gaan we wel vanuit gezien het feit dat de schaakstukken niet veranderd zijn. Er zijn vele mogelijke uitvoeringen gevonden in de loop der eeuwen, maar de mooisten bestonden uit spelborden van verschillend ingelegd hout en schaakstukken van ivoor. Maar eenvoudiger materialen zijn ook gevonden. Er zijn schaakstukken gevonden van allerlei materialen die men ook kan gieten (tin, brons, zilver en goud). Voor de spelregels van het schaken verwijzen wij je graag naar een bibliotheek of schaakclub bij jou in het dorp of stad.

(terug naar boven)


Tempeliers (A.D. 1200)

Schaken (Zie schaken bij de Normandiers)
Dobbelen

(terug naar boven)


Border reivers (A.D. 1600)

Schaken (Zie schaken bij de Normandiers)
Dobbelen
Kaarten

(terug naar boven)


VOC scheepslui (A.D. 1610)

Schaken (Zie schaken bij de Normandiers)
Dobbelen
Kaarten
Triktrak

Triktrak (2 personen)

In Nederland wordt triktrak ook wel kwaakbord genoemd, in Frankrijk kennen ze het spel onder de naam Jeu de Jacquet. Het Engelse Backgammon verschilt een beetje van triktrak, bijvoorbeeld in de puntentelling.
Triktrak is een spel met vijftien stenen en een bord met 24 driehoekvormen erop. Verder zijn twee dobbelstenen nodig: het is dan ook een gokspel, waarbij ook nog vaardigheid komt kijken. Een dobbelsteenworp die resulteert in een '1' en een '2' heet triktrak. Als een speler dat gooit, is dat gunstig, want dan mag deze een groot aantal zetten doen.

(terug naar boven)